Google+ Followers

Friday, August 30, 2013

Bismillahirrahmanirrahim....

Alhamdulillah..... 
Terbinanya second blog aku khas untuk diary kehamilan kedua... Allah kurniakan aku rezeki anak lagi...Dea Aleesya bakal jadi kakak insyaAllah.....

kenapa ada second blog?? sebabnya aku masih berahsia, hanya meraikan berita gembira ini dengan kenalan terdekat...masih awal nak umumkan kepada semua, ye la DA pon masa lekat ni umur dia baru 9 bulan..masih perlukan perhatian tambahan pula DA masih fully BF, my family pon belum tau...pada ketika blog ni di hasilkan ikut kiraan sendiri usia baby 7 week....

sekarang hanya pada Allah aku berserah....buat masa sekarang aku akan tetap breastfeed DA macam biasa, tak sanggup rasanya nak wean off....harapan aku tinggi menggunung supaya DA and baby dapat nutrisi secukupnya... risau melanda di jiwa aku ni... adakah cukup nk tampung susu DA dan nak bekalkan baby and aku sendiri...lately aku memang tak tahan lapar... DA yang ada mood kadang nak makan solid food..kadang tak mau langsung...so susu ibu jadi sasaran...

LMP : 9 July 2013 (sehari sebelum date puasa 2013) period menjelma so tak berpuasa la aku.... kiranya rezeki kali ni rezeki ramadan + rezeki syawal la.EDD : 15 April 2014 ( birthday aku 19 April ) jika rezeki di takdirkan overdue lahir sama date dengan birthday aku....sangat bermakna hadiah birthday yg ke 29 tahun..hehe tapi masa DA aku lahirkan dia 3 hari awal sebelum due date....

aku memang tak ambil apa-apa jenis perancang kami berkomunikasi jalan terbaik untuk merancang, makanya lekat kali ni pun bukan terbabas atau terrrr apa-apa kan....cuma terjuga la...hahaha sebabnya abah selalu cakap sian DA tak dak kawan..nak kita bagi kawan x? tapi dh rezeki rancang ka tak rancang ka jika sudah tertulis begitu makanya kami terima dengan lapang dada..

symptom preggy tak la ketara sangat rasa...cuma naluri kuat mengatakan aku preggy... hari raya kedua on the way p rumah kawan aku...konon nak beraya...dah cakap dekat abah.. 

ibu: abang pening la..rasa nak muntah, (sambil bf DA)
abah: cakap jom patah balik..sat g sampai rumah orang duk pening apa pun tak boleh
ibu: tak pa abang...boleh handle ni....ni kan second preggy..(masa ni blum check,naluri jer)

teruskan perjalanan..

Sampai depan rumah miza.tengok ada tetamu...elok turun je kereta aku mula rasa dunia berpusing...terus bagi DA dekat abah. nasib baik sempat....aku berlari p dekat pokok pisang muntahhhhhhhh uwekkkk....balik terus tak masuk rumah pon..singgah farmasi beli UPT... seharian aku muntah..makan minum muntah.....

Esok 11/8 pagi-pagi aku bangun buat test.......tak rasa berdebar pon...cuma dah rasa inshaaAllah preggy... sama macam DA dulu UPT samar samar, yela aku check masa ni delay period sehari je kan...so logic la HCG belum tinggi... tapi masa DA dulu first pregnancy lagi semangat check sebelum delay period huhuhu.... brand UPT yang aku guna ni kira bagus dapat detect awal....

second line samar-samar je....

DA nak dapat adik....jadi kakak yang baik ye sayang....

ok...esok tu aku cirit birit pula...3 hari cirit birit...berkampung dalam toilet... dan sampai sekarang dah masuk 7week aku belum buat check up sama ada di private or kkia....hujung bulan 9 DA ada check up 1 tahun, ambil MMR....masa tu kot baru nak buat buku pink... errr xpe ke? tawakal :] next week nak p private scan dulu...